Om matdumhet

Jamen jävla idioter.

Nu har jag läst två grejer på DN.se om mat och matvanor; båda irriterar mig så till den milda grad. Den ena var en flummig teslös grej om livsstilar som ställdes mot varandra,  det här fallet en vegan mot en jepp som bara åt fett och kött i någon slags brutalgalen hyperatkins. Jag fick kväljningar av de äckliga grejerna hon åt (smör med grisfett och bacon, typ) , och avslutningsmeningen (“etik är trevlig, men man måste leva också”), ääääh. Gud. Få akutförstoppning och dö.

Men det var inte det vi skulle prata om. Vi skulle prata om den andra grejen – en fråga till etiketttanten. Brevskrivaren hade hållit middag, och haft en framfusig och krävande gäst, jobbig i det att hon ville att hennes mat skulle tillagas separat… eh? Om du är så jävla dum att du tror att du kan steka veggomat (som säkert var en halv morot och lite broccoli) i köttsaft så tycker jag att du kan skita i att bjuda hem människor. Och etikettanten – hon som vanligtvis tycker att bjudningar är till för gästen – hon säger att har man specialkosts ska man erbjuda sig att att ha med egen mat.

I FUCKING HELEVETE HELLER. Antingen bjuder värden på mat till alla, eller så stannar man hemma. Uppenbarligen ska inte vanliga människor kunna krävas ha kunskap om vad är i maten de lagar; är det bara jag som tycker att man alltid, alltid alltid lagar mat enligt största gemensamma nämnare? Jag är lakto-ovo vegerarian, alltså lagar jag veggomat, med möjligtvis mjölk och ägg, till alla så länge ingen äter striktare än vad jag gör*. Har jag en vegan på bjudning blir det veganmat till alla, och skulle t.ex. Emelie eller Fru A komma hem till mig (iofs inte så troligt då de bor på fel kontinent) skulle all mat som serverades vara glutenfri enligt konstens alla regler**. Inte fan lagar jag två versioner per rätt, det blir bara jobbigare så. Man inte kräva att slippa mat man inte gillar (jag kan inte kräva svampfritt, maken kan inte kräva kokosfritt) men äter man inte något på grund av princip (hälso- eller etik spelar ingen roll) ska en smart värd tillgodose ens behov. Och kommer det dumma jävlar bland de andra gästerna och klagar på bristen av djurlik i middagen kan man skicka hem dem.

* undantaget nu till jul, eftersom vi kommer att servera några exempel på julmat. Då kommer både kött-  och veggoalternativ finnas.
** undantaget kanske om jag har både en vegan och en sojaallergiker som gäster vid samma tillfälle. Det skulle nog bli lite knåpigt.

Kommentarer

  • Petra H (November 12th, 2008 9:09)

    Jag tycker att Margareta Ribbing är lite för feg ibland i sina svar – självklart ska man anpassa maten efter gästerna, annars är det väl ingen mening med att bjuda in dem?? Det är ofta frågor om folk som inte dricker alkohol, t.ex om de måste bjuda på vin när de har gäster – hallå, varför det?? Är alkoholen så viktig för vissa människor att de inte kan äta en middag utan alkoholhaltiga drycker?? Konstigt.


  • Emelie (November 12th, 2008 11:40)

    Skönt med nån som vågar säga det rakt ut. Jag ser fram emot att äta middag hos dej.


  • Lämna en kommentar

     *  *