Bourdain käkar renar och tunnbrödrulle

I gårkväll när jag kom hem hade maken köpt cider åt mig. Tro mig, det behövdes, och jag var stressad och trött på det där utmattade sättet jag bara blir på efter en stor adrenalintömning (av den dåliga sorten). I vilket fall kollapsade jag på soffan och slog på Precis Vilken Tevekanal Som Helst medan maken lagade klart middagen (hur bra som helst är han). Det blev FoodNetwork, som hade nåt jag redan sett, så upp en kanal: Travel Channel. Anthony Bourdain: No Reservations. Nej, eller… så såg jag dagens resmål: Sweden.

Jag är löjligt förtjust i Sverigeanalyser. Därför är jag etnologifantast, därför gillade jag Lindströms program varenuhette — Världens modernaste land? — trots tramsigheten, därför läser jag alltid Sverige- och skandinavienguiderna i bokhandlar, och därför är min önskelista full av grejer som Modern Day Vikings och Culture Shock: Sweden. Jag finner det så himla fascinerande att plocka fram och analysera saker som jag inte ens tänkt på tidigare, vare sig det görs inifrån, som av etnologer eller lingvistkomikertevepersoner, eller utifrån. Alltid lika roligt.

Men Bourdain nudå. Han klarade i rask ordning av att plockas ihop med någon blond mtv-vj av anledningar som varken han eller jag förstod (och här levde jag i villfarelsen att MTV dog ut runt 2001. jaha), blåsa glas på Skansen, åka längst upp norrut och bli dissad av renar, sitta i en kåta och göra renkorv lyssnande till jojk (däremot såg vi aldrig honom ätandes renkött; helt möjligt att det var för kontroversiellt), handla på saluhall, fira Mårtensafton med skåningar i Stockholm, kliva omkring på Designtorget (här blev jag alldeles till mig i trasorna, då jag gått omkring och saknat en bananhållare hela dagen), gå och se ett band jag inte minns namnet på ety de var tråkiga, kasta yxa med en snäll MC-klubb, samt käka tunnbrödrulle med röksallad.  Hepp! Lite exotism, lite vardag, på det hela taget ett ganska bra reportage. Bourdain kom iallfall fram till att Sverige är ett otroligt praktiskt, välordnat land, och det visste vi ju.

Endå känns det, såhär i efterhand, att både han och min make var mest impade av tunnbrödrullen, så det blir väl att leta recept på tunnbröd nu då.

Kommentarer

 • Emelie (February 25th, 2009 0:39)

  Hahaha, tunnbrödsrulle… Du kan säkert köpa tunnbröd på IKEA. :)

  Typiskt Stockholm att försöka lägga beslag på såväl glasblåsning (det måste ju uppröra oss som vuxit upp i Småland) och Mårtensafton.

  Jag vill också se utländska program om Sverige…


 • Jenny L (March 23rd, 2009 19:12)

  Jag brukar också läsa allt jag ser om Sverige, det är ju askul! Ofta lyckas de rätt bra tycker jag! Lika roligt och ibland roligare är att fråga ut folk.

  Vad gäller tunnbrödet så har jag försökt baka, men de blir för tjocka. Det finns på Ikea i alla fall, det är det enda jag behöver därifrån numer, det mesta annat har jag vant mig av med.


 • […] Antropologa, Surviving Life in Sweden, Sandra Carpenter, und so weiter. Helfestligt, tycker jag som sagt det […]


 • Lämna en kommentar

   *  *