Vampyrer och citron

Min mamma har varit alldeles apsnäll och skickat hit pocketversionen av Låt den rätte komma in. Väldigt bra, som vi alla redan visste. Och en mycket ful bok. Jätteful. är det filmversionen? Efter en rundfrågning bland mina kollegor (alla trodde den var en deckare) kan jag bara undra hur man kan använda ett blockigt sans-serif snitt i versaler till en skräckroman. Hur? Nu måste jag givetvis i Book of the Week Clubs anda designa mitt eget omslag, men jag jobbar på en ny onomatoblog-design, så det får bli senare.

Men det var inte det vi skulle prata om. Vi skulle prata om min favorit – citronrutor.

Citronrutor

Kaka:
120g rumsvarmt smör eller margarin (lättsaltat eller osaltat)
30g florsocker (3/4 dl)
140g/2.5 dl vetemöl.
(1 krm salt om osaltat fett)

Citronkräm:
2.5 dl strösocker
2-3 ägg (beroende på storlek)
rivet skal och juice av två citroner
2 msk mjöl

Värm ugn till 180C. Blanda ihop kaksmeten (händer eller träslev funkar bäst) och tryck ut i ugnsäker form typ 30x30cm. Grädda till kakan är ljusbrun och har lite skorpa (viktigt) c:a 20-25 min. Låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i skalet och juicen. Vänt ner mjölet försiktigt (man vill inte ha glutenbildning). Häll över kakan och grädda c:a 20 min igen. Skär i 3×3 cm stora rutor och pudra med florsocker.

Veganskt: byt ut äggen mot äggersättning som koagulerar, använd vegetabiliskt fett.
Glutenfritt: Jag vet inte riktigt hur man gör med kakan, men i citronkrämen kan man ha majsmjöl. Prova det i kakan med vettja.

Kommentarer

 • Emelie (March 17th, 2009 0:14)

  Mmmmm… Det låter jättegott. En blandning av majsmjöl och rismjöl brukar fungera bra i glutenfria mjuka kakor. Annars finns ju glutenfria “mjölmixar” som i stort sett består av potatisstärkelse och majsstärkelse. Det brukar också funka bra, eftersom det binder liksom vetemjöl, men kan ge en något knäckigare konsistens.


 • Libby (March 17th, 2009 10:30)

  Mums :)
  Jag tycker ratt mycket om din blogg. Jag kommer fran Washington, och bor i Sverige just nu, so det ar jattekul att se vad du tanker om Seattle. Forlat, jag fortfarand har min amerikansk dator…haha.


 • Jenny L (March 23rd, 2009 19:20)

  Vad roligt att hitta ett recept hos dig! Jag måste erkänna att du inte kändes som en kak-tjej…
  Jag ska absolut prova (och det ser ut på receptet som som att potatismjöl skulle kunna funka i kakan!)

  Eh, min “Låt den rätte komma in” ser inte alls ut sådär. Nu var det flera år sedan jag läste den och boken är kvar i Sverige, men jag har för mig att den såg ut såhär förr: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170371253&showallreviews=ok
  Ingen stor bild dock, jag ser inte typsnittet.

  Jag ska söka på Polyclinic, vet inte vad det är :-) men jag är lycklig över alla tips just nu!


 • Anna (March 24th, 2009 8:51)

  Jenny – Jag är nog rätt kakig, tror jag – men jag har aldrig tid numera, och så har vi så nedrans liten frys, så det är aldrig riktigt värt det att baka, allt blir antingen gammalt eller uppkäkat med en gång. (Lucas var på Polyclinic när han hade eksemliknande problem efter brännskada på händerna, det var praktisk eftersom han kunde komma direkt till en hudläkare utan att gå via remiss från allmän.)


 • Petra H (April 7th, 2009 13:40)

  Hade faktiskt inte tänkt på det, men jag håller med om att bokens omslag är skitfult!! Det förra, det som Jenny L hänvisade till var ju mycket mycket snyggare. Har läst Hantering av odöda innan och den boken hade samma slags omslag som det gamla till Låt den rätte…
  Jag ÄLSKAR allt med citronsmak och eftersom jag nu ÄNTLIGEN hittat citroner igen (verkade vara icke-säsong jan-mars) så ska jag testa ditt recept. Dessutom tycker jag att citronkakor / tårtor är PÅSKIGA…


 • Anna (April 7th, 2009 20:46)

  Petra – Jo, jag gissar (och min vän grafikern gissar med) att den jag har är någons slags “mass market paperback” som ska stå i typ Pocketshop och Pressbyrån så det viktiga namnet syns supermest. Eller så. Fult som stryk är det iallafall. Och baka citronrutor (lemon bars)! Enkelt och hur gott som helst.


 • Petra H (April 8th, 2009 8:49)

  Och nu när du har påpekat det så stör det mig att jag har den fula boken och inte den som matchar Hantering av odöda, grr…
  Lemon bars ska bakas snarast, speciellt som jag faktiskt har alla ingredienserna hemma!


 • Anna (April 8th, 2009 9:03)

  Bra! Om kladdet blir för kladdigt så stoppar du dem i kylskåpet ett tag bara (och det hjälper om man har en vass kniv och sköljer i varmvatten emellanåt när man skär.)


 • Tina (July 21st, 2010 6:06)

  Woho, veganska citronrutor!


 • Lämna en kommentar

   *  *