50 böcker 2009 13-17. Bara lite sena.

13: Art And Lies, Jeanette Winterson
Jag har gillat andra texter av Winterson – och jag skulle hellre rekommendera något annat om man inte läst henne innan. Det är inte det att Art and Lies inte är bara – det är den – den är bara inte lika medryckande förtrollande och på andra vis förträfflig som t.ex. The World and other Places och Lighthouekeeping (Fyrväktaren på svenska.) Jag tror, trallala, att Art and Lies är en tidig bok, och att Winterson helt enkelt utvecklat en vassare penna, blivit bättre på att skildra kärlekar och tragedier, och på att väva ihop historier.

14: The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature, Stephen Pinker
Mmm, Pinker. The Stuff of Thought är tredje delen i två trilogier, en om språk (efter The Language Instinct och Words and Rules) och en om, eh, vad heter theory of mind på svenska? (How the Mind Works och The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature.) I början handade det alldeles för mycket om verb, men sedan drog Pinker loss med namn, svordomar, metafor-metaforer and annan mumma.  Dessutom två referenses till Dr Who och en till fanfiction, så plus i kanten där.

15: Particularly Cats (and Rufus), Doris Lessing
Sök liten bok om katterna i Lessings liv – lite om katterna i hennes barndoms Afrika, mer om den grå katten och den svarta katten, två invivider med diametralt motsatta personligheter som krigar sig igenom både en lägenhet i London och en stuga i Devon. Förutom att hon vägrar att namnge katterna konsekvent (jag förstår inte hur svårt det kan vara) och förutom att jag gråter varje gång katterna blir sjuka eller skadade eller får ungar var det jättefint.

16: Magic for Beginners, Kelly Link
Titelberättelsen fanns redan i Pretty Monsters; där hette den The Library. Fullkomligt suverän novell, och det enda som egentligen skiljer Magic och Pretty Monsters åt (förutom själva novellerna då) är att här handlar det mer om alla sorters människor, inte bara tonåringar. Dock lika bra – jag var inte helt till mig över The Great Divorce, men  The Zombie Contingency Plan och Stone Animals liksom slår en i ansiktet och armbågar en in i väggen. Svinbra.

17: The Secret History, Donna Tartt (Den hemliga historien på svenska)
Eftersom bokhororna pimpat den här boken typ sen de startade gav jag upp och läste. Jag har inte någon Ivy League-fetish och jag har inte läst Tartt innan, men… jodå. Det blir Great Gatsby-vibbar och irritation över att jag inte kan komma på exakt när hangligen utspelar sig (cd finns, men inte nummerpresentatörer, boken kom ut 92) men den är bra, det är den. Ibland skumläste jag sidor, ibland läste jag om hela kapitel. Hittar jag ett snyggt inbundet ex köper jag det.

Kommentarer

  • Maria (May 27th, 2009 14:19)

    Ah, Some Zombie Contingency Plans. Det finns så många bra stycken i den. :)


  • Anna (May 31st, 2009 21:05)

    Visst är den? Och The Library är helt fantastisk med!


  • Lämna en kommentar

     *  *