Svåra bok-abc:et, del A

Lilla O har startat en bokfrågeutmaning i alfabetsordning. Skitsvårt men kul.

Bokstaven A:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Det blir nog faktiskt en bok som bara finns på internet, fanfiction-romanen Grail (finns ej längre online) av Minisinoo (fandomet är X-Men, movieverse.) Egentligen utspelar den inte sig i Grekland alls, men inledningsscenen är ett utdrag ut den föregående romanen, Special, och den scenen är från Aten (Minisinoo har en doktorsexamen i historia och forskar i den hellenistiska perioden.) Grail är förresten sådär otäckt bra att man fastnar hela natten och påminner inte alls om annan fanfiction, utan är trogen romanformen i tema och längd.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Nu fuskar jag och nämner Liftaren istället (Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams.) Sen minns jag att jag smygläste mammas ex av Paradisets saga av Marianne Fredriksson när jag var yngre och där fanns det ju en Adam även om det mest var Eva och nån annan vadhonnuhette och en massa omotiverat tantsnusksex.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Ronja Rövardotter läste mamma, tidigt tidigt. Den läste jag även för grannens dagbarn redan när jag var i nioårsåldern. Mycket Astrid; jag gillade de fantasybetonade redan då och skippade gärna Pippi och Emil. Sen var det en serie om djur i sen skog och en igelkott som hade en sten med ett hål i som mamma läste, och Pettson! Bland det första jag läste helt själv var en hästbok jag inte minns handlingen i annat än att hästen hette Patrick.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Jag vet egentligen inte alls. Efter mycket tankemöda dyker Anne Rices De fördömdas drottning upp, det utspelar sig delvis i Egypten. Tydligen var det inte bara mänsklighetens vagga utan även vampyrernas.

HEPP!

Kommentarer

 • Lilla O (November 27th, 2009 6:30)

  Jättekul att läsa dina svar! Vi har helt olika boksmak vilket gör mig riktigt nyfiken på din blogg. Vampyrernas vagga i Afrika, det är lite ku!


 • Emelie (November 29th, 2009 11:00)

  Jag snodde den här, som du såg… :)


 • […] du minns mer än någon annan? Mmm, faktiskt, en kyss mot slutet av Grail (som jag berättade om i bokstaven A.) Jag kan inte berätta mellan vilka karaktärer utan att avslöja för mycket av handlingen, men […]


 • Bokfrågornas ABC del 1 « enligt O (July 26th, 2010 23:50)

  […] Tätortstimotej […]


 • Lämna en kommentar

   *  *