Amerikansk brist på estetik i små listor och bilder

Trollhare skriver om stilrent=sterilt och för en gångs skull håller jag inte med. Jag tvingas dagligen utsättas för den Dåliga Amerikanska Smaken, i former såsom volanger på sängkanter, män som tror att man automatiskt är bög om man använder hårprodukter eller byxor som på en enda punkt nuddar kroppen, gröna diskbänkar och the horror of horrors heltäckningsmattan, så jag hejar på helvita väggar och fulfritt varje dag. Men i jul. I jul har vi varit på bondvischan med Hanjaglevermeds familj och jag vet inte vad. Min svärmor har ett ohejdat sinne för kitch – inte kulkitch, utan hon tycker verkligen det hon åstadkommer med torkade blommor, landskapsakvareller och gamla westernstövlar är Stämningskapande och Snyggt (till hennes försvar är det otroligt konsekvent. Hela huset går i bruna jordtoner och har western/jakttema) . Lägg till det en svärfar som stoppar upp döda djur som hobby, och ni börjar hitta rätt. Men det är inte klart än, nejnej. Julkitch på det. Till slut vet jag inte vart jag ska ta vägen.

Gästrum. Westernfiltar på westernställ och
barndomsbilder på Hjlm.

Stöveln!

Nedervåningen ska alltså se ut som en jakt-
stuga. Kamin, autentiska döda djur, snöskor
samt bokhylla av halv kanot. Hepp!

Nämnde jag att svärmor samlar på tallrikar?

Kviddevitt.

Julaftonskvällen var vi i kyrkan (jag vägrar egentligen, av respekt för de personer där som tror på allvar, men orka ta den fighten med svärföräldrar varannan jul. Hanjaglevermed sitter ju bara där som ett jävla mähä trots att han är uttalad ateist sedan sju år tillbaka, så det skulle vara jag som blev storskurken. Nöjer mig med att inte rabbla med i böner samt att sitta kvar i bänken under nattvarden.) och fick chansen att iakttaga de estetiskt rubbade sidorna av Helenas medelklass. Favoriterna är:

 • “The Christmas Sweater”, vanligast på kvinnor över fyrtio. Stickad tröja med julmotiv, såsom t.ex. tomte, julstjärna (blomman), eller i ett fantastiskt fall, älg. Julälg.
 • En annan variant: julvästen. Västkustamerikaner är de enda människorna på jorden som fortfarande har väst när det är kallt (armarna fryser de kanske inte om?), men det här är INOMHUSvästar som bärs över illasittande polotröjor. Quiltade eller i filt, ofta med applikationer; personlig favorit var diverse tomtmotiv samt en hel ljusstake på ryggen.
 • Alla dessa män i illasittande khakibyxor (“reglerna här är att om det inte är blåjeans är det finbyxor” säger Hanjaglevermed) med omatchande bälten. Och cowboyboots.
 • I Montana har personer av manskön cowboyhatt helt oironiskt. Samma sak med rutig flanellskjorta.

Så jag hoppas ni inte tar illa vid om jag sätter mig ner och drömmer om helvita rum med släta helvita väggar och tre helvita möbler. Kanske ett föremål på väggarna. Ett. Kanske. Inga saker. Inga saker alls. Bara rent vitt. Världens finaste.

Kommentarer

 • Jenny (December 30th, 2009 2:05)

  Jultröjorna, eller faktiskt alla högtiders tröjor, ger mig kväljningar. Minst lite överviktiga medelålders, alltid kvinnor, jag förstår inte hur de kan sätta på sig dessa styggelser. Fascinating :)


 • Lilla O (December 30th, 2009 2:08)

  Det låter som min kyrkostrid med svärmor! Nu har hon gett upp (tror jag), jag har gått ur kyrkan och ungarna är inte döpta, jisses vilket gräl som uppstod mitt under guddotterns dop (makens brorsdotter) när jag vägrade nattvard trots att jag skulle vara fadder. Huva!


 • Lilla O (December 30th, 2009 2:08)

  Håller förresten med dig om det vita!


 • Emelie (December 30th, 2009 8:38)

  Hoppsan! Jag brast visst ut i skratt på tåget. Nu kommer alla sitta och undra resten av resan vad det var som var så roligt. :D


 • Anna (December 30th, 2009 9:54)

  Jenny – Eller hur?

  Lilla O: Hon är egentligen inte jättekyrkligt, även om hon var det när Hjlv och svägerskan var små, men hon blir märkbart irriterad när jag inte följer deras traditioner till 100%, så orka bråka.

  Emelie: :D I aim to please :)


 • Maria (January 3rd, 2010 7:21)

  Haha, stöveln!


 • Vildvittra » Länkhög (January 9th, 2010 7:04)

  […] ICA-Ulf videobloggar (så jävla bäst) Tätortstimotej: Amerikansk brist på estetik i små listor och bilder Urbota dum tunnelbanereklam, del […]


 • Sara (October 29th, 2010 7:09)

  Word.


 • […] Ibland vet man inte riktigt var man ska börja, och då kan man ju börja med att länka tillbaka till ett julinlägg från för ett par år sedan. Här gör man det. […]


 • Lämna en kommentar

   *  *