Hela TRE svåra bok-abclistor (J-L)

Jag gillade inte J. Det kanske märks. Lite.

Via Lilla O som vanligt.

J:

Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Jag minns inte. På riktigt. Ofta går perspektivet helt mig förbi om det funkar. Jag tror att Winterson brukar använda det i sina noveller. Och det blir ju alltid bra.

Berätta om en bok om eller av en journalist.
Menjagvetvälintevolkasomärjournalister eller inte. Ger upp! Nej. Gaiman. Såklart. Säg American Gods då, den är ju bäst.

Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Moa Martinssons Kvinnor och äppelträd, kanske? Den handlar såklart mest om förtryck av kvinnor, men också om småortsförtryck och socialt tryck i stort. Åh hjärta Sally. Som står emot.

Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
eh. Jag veeeeet inte sluta fråga så svårt. (Här beror det nog på att jag är skitpetig när jag väjer böcker från början.)

K:

Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
Ok. Eh. Det finns för många, jag kan inte sålla ut. Nu blir jag stressad och passar.

Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
Jag läser fantasy, undantagen är väl snarare de som inte handlar om krig då. Men jag måste i nu etablerad annatradition nämna Katharine Kerrs Deverryserie. Delvis för att Kerr har pluggar tillräckligt mycket histora för att kunna politik och strategi, men mest på grund av perspektivet. Visserligen är en del av hennes karaktärer adel och därmed fältherrar, och visserligen är de allihop galet besatta vid äran i seger, men de är inte de enda karaktärerna. Kerr skriver också om hur bondebefolkningen upplever krigandet – ständig rädsla, nerbrända gårdar och söner som sänds ut att dö när de är fjorton. Och så Nevyn såklart, en av huvudpersonerna, en magiker som ägnar större delen av sitt flera hundra år långa liv år att försöka få ett slut på de eviga inbördeskrigen. Öht blir det väldigt bra pacifistpropaganda av alltihop.

Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
Jag tror inte jag läst någon vuxen korrespondensroman, och Emelie har redan tagit Sofies värld (som förresten slutar vara brev efter halva). Däremot lästa jag en hel del dagboks och brevböcker när jag var yngre (innan biblioteket flyttade, så det måste varit innan jag fyllde tolv). Jag minns speciellt en, även om jag inte kan minnas handlingen annat än att det var en pojke och en flicka som skrev till varandra, de gömde breven i en mur eller liknande, den utspelade sig runt sekelskiftet – eller, nej, senare – och flickans familj (tror jag) hade det betydligt sämre ställt och bodde i f.d. statarlänglor. Och pojken hade något form av handikapp och satt i rullstol. Jag tror jag läste den tio gånger, men jag minns inte titeln.

Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
Hanna Hellquist tror jag. Läser inte så många numera.


L som i jellon:

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
Jag försöker skiva listor, men jag funkar med Goodreads, som automatlistar saker som antingen “to read” “currently reading” elle “read”, sen kollar jag där.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
Lotta Olsson! Det är tyvärr så att jag är en av de ocreddiga dumma jävlarna som tycker att dikter ska rimma (det är inte med flit! jag har bara ingen rytmkänsla och tappar bort mig i andra format) så sonetter är fantastiskt. Gillar Shakespeare med (speciellt sonett 43). Men Lotta Olsson var det: hennes sonnetsvit Skuggor och Speglingar, om Persefonemyten, är bland det bästa jag läst alla kategorier, jag köpte den äntligen till mig själv förra julen.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
Nu har jag inte läst någon annan än Kristina Lugn, tror jag, och det var en pjäs för en massa (5-7) år sedan. Minns inte vilken. Men jag tror jag tyckte den var ganska bra. Hurra för min otroliga bildning osv.

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.
INTE! Det blir Jose Samarangos Blindheten som alla tydligen tycker är otroooligt bra och allt och jag somnade genom hela boken. Den tog fucking veckor att läsa ut. Inget flyt. Inget drag. Bara tråkigt och osammanhängande.

Kommentarer

 • Lilla O (February 13th, 2010 4:22)

  Ledsen att jag gör dig så frustrerad. ;-) Dina krav på att hitta den perfekta boken är trots allt rätt rolig att följa…
  Lotta Olsson har jag inte läst, tack för tipset. Blindheten älskade jag, flummig kulturvänster du vet.


 • Anna (February 13th, 2010 18:47)

  Heh, Jag är ganska petig va? Hehe, Och jag är ganska flummig kulturvänster jag med när jag sätter den sidan till, men det jag inte klarade av in Blindheten var DEN TOTALA BRISTEN PÅ SKILJETECKEN I DIALOGEN omgthepain! Den boken åkte i väggen rätt många gånger.

  Läs Skuggor och Speglingar, den jättefin. Utrag:

  Här söker jag förgäves att förstå
  mig själv och mina tankar, och får lära
  hur dumdristigt det är att så besvära
  sig själv med sådant ingen kan rå på!

  “Du frågar, men ska sakna svar ändå,”
  så sägs det mig, men hur ska jag nära
  min tanke om den inte tillåts bära
  funderingar med svar jag ej kan nå?

  Den människa som undviker en fråga
  då denna trycks för obegriplig, stor,
  hon lever inte mer! Man måste våga

  bekänna som en sanning det man tror.
  Min ovetskap är veke till den låga
  som eggar fantasin där svaren bor.

  schå fiiint.


 • jessicab (February 14th, 2010 7:05)

  Jag tror att du tänker på “Flickan på taket” av Kerstin Sundh som “korrespondens-bok”. Läste den också i typ 10årsåldern, men gillade hennes böcker om Miranda bättre.


 • Anna (February 15th, 2010 13:06)

  Jessicab – Men ja! tack! Jag trodde väl det var något med Flickan (preposition) (substantiv), men allt jag kom på var Kullenbergs Flickan i trädet och den är ju en helt annan bok.


 • Bokfrågornas ABC del 12 « enligt O (September 9th, 2010 6:58)

  […] Tätortstimotej […]


 • Lämna en kommentar

   *  *