Svåra bok-abcet, del M

Jajajagvet. Inte mycket blogg på sistone. Men jag har varit sjuk (är fortfarande) och fixat med Cynthias blogg och plockat ihop ett skribord och underlåtit att baka semlor. Hör av mig igen när jag inte kissar var tjugonde minut.

Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
Nu är jag frestad att skriva om fantasy, kanske speciellt Deverry igen, mest för att de äter mycket dåliga stuvningar och dricker mycket mjöd. Men det ska jag inte. Och då blir det svårt. Jag är väldigt ointresserad av mat som sådan – tycker middag är rätt tråkigt och föredrar efterrätten. Så om romaner jag läst haft mycket mat i sig är det ganska troligt att det helt gått mig förbli. Nej, det får bli en nästan regelrätt kokbok, Diet for a Small Planet, av Frances Moore Lappe. Alla recepten är både välbalanserade, vegetariska och utformade för minsta möjliga miljöförstörelse. Och goda (utom den med ingerfärsriset.)

Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
Shit. Jag har läst Simone de Beauvoirs memoarer, räcker inte det? Jag vet faktiskt inte.

Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?
Som sagt, jag läser få ickegenreromaner, och här har jag faktiskt inte läst en enda. Har dock Salman Rushdies Midnight’s Children (81) på min att-läsa-snart lista.

Jag söker också en bok om makt.
Eh. Jo! American Gods, av Neil Gaiman. Inte bra för att den är en av mina absoluta favoritböcker någonsin, utan för att det passar. Om makt som försvinner utan någon att ha makt över (som i fallet med gudarna), eller maktlösheten som drev folk till en ny kontinent (som i Coming to America-delarna), eller om Shadow som liksom bara driver i början och innan boken och sen tar makten över sitt eget liv. Och, som sagt, skitbra. köp, kids.

Kommentarer

 • Lilla O (February 21st, 2010 14:15)

  Låter inte som om du har det så kul. Kissa var 20e minut känns sådär. American Gods har jag inte läst. Ska kolla upp!


 • Anna (February 27th, 2010 16:46)

  Nej, det är inte jättekul. Bättre än att ha jätteont i uriblåsan dock *overshares*.

  Du ska absolut läsa American Gods, och på engelska med. Minns jag rätt är översättningen inte skit, men orginal är så mycket bättre. Annat bra av Gaiman: Neverwhere, Stardust (romaner), Smoke and Mirrors, Fragile Things (novell/lyriksamlingar). Han har skrivit mycket mer, men just de rekommenderar jag mest.


 • Lämna en kommentar

   *  *