JAMEN HELVETE

Jag FATTAR inte varför folk är för jävla dumma för att förstå vad de säger. Hör jag EN ENDA PERSON TILL som använder uttrycket “traditionella könsroller” när de menar “arbetsfördelning enligt femtiotalsmedelklassmodell med vissa inslag av neorousseauisk* syn på känsloliv” KOMMER JAG ATT SKRIKA.

JÄTTEHÖGT.

Fast allså ärligt det gör jag ju var och varannan dag numera så det går väl inflation i det.

VÄRLDEN. JÄVLAR.

* jajaja jag vet inte vad rousseauian blir på svenska bla bla

Kommentarer

 • Jenny (June 2nd, 2010 0:02)

  Jag måste erkänna att jag nog inte vet vad traditionella könsroller är. Men å andra sidan skulle jag heller aldrig kalla det du skriver för traditionella könsroller…! (Den snedfördelningen gällde ju bara under ett fåtal årtionden!)

  Vad ÄR det egentligen?


 • Anna (June 2nd, 2010 8:47)

  Det vet du inte helt enkelt för att de inte finns – könsroller med den betydelse vi ger dem idag har varit i flux (och, bör tilläggas, inte bara i tiden utan också mellan kulturer.) I princip allt som kan ges ett könsrollsvärde (t.ex. rosa, att ha hand om pengar, relativ sexuell lust) har haft ett annat (på medeltiden var rosa sett som en maskulin färg, Tlingitindianerna hade ett samhälle där kvinnor skötte handel och frågar du en nutida tlingit om en man kan sköta ekonomin skulle hon skratta, hade du frågat en medelsvensson före den viktorianska perioden vem som ville ligga mest, män eller kvinnor, skulle han svarat kvinnor utan att tveka.) Just det texten jag läste handlade om -hemmafruar- är ett oerhört nytt fenomen. Arbetarkvinnor har alltid arbetat utanför hemmet – kanske på någon rikares åkrar, eller i ett tvättstuga eller senare på fabriker. Inte ens de som höll sig inom hemmet hade ett liv fritt från hårt arbete -innan efterkrigstidens hushållsmaskiner var det jävligt tungt bara att hålla rent. jag skulle kunna utveckla i all evighet känner jag. Men det finns inga traditionella könsroller. Punkt.


 • Julia (June 5th, 2010 0:13)

  Jag vill se en text där någon skriver typ “traditionella könsroller så som vi uppfattar traditionen genom våra samtida glasögon”.

  Typ som att alla föregående tidsperioder alltid setts med samtida glasögon – åttiotalets filmer om femtiotalet eller sjuttonhundratalet är annorlunda än 00-talets eller femtiotalets för den delen.


 • Anna (June 5th, 2010 8:53)

  Julia – det finns en bok liiiite på det temat, “The Way We Never Were: American Families and the Nostalgia Trap” av Stephanie Coontz.


 • Peppe (June 7th, 2010 9:11)

  Jäklar vad jag gillar din blogg.


 • Anna (June 7th, 2010 9:19)

  Peppe: <3


 • Lämna en kommentar

   *  *