Nothing unknown is knowable

Harper: In my experience, the mind, which is where hallucinations come from, shouldn’t be able to make up anything that wasn’t there to start with, that didn’t enter it from experience, from the real world. Imagination can’t create anything new, can it? It only recycles bits and pieces from the world and reassembles them into visions. Am I making sense right now?
Prior: Given the circumstances, yes
Harper: So when we think we’ve escaped the unbearable ordinariness and, well, untruthfulness of our lives, it’s really only the same old ordinariness and falseness rearranged into the appearance of novelty and truth. Nothing unknown is knowable. Don’t you think it’s depressing?
Prior: The limitations of the imagination?
Harper: Yes.
Prior: It’s something you learn after your second theme party: it’s all been done before.
Harper: The world… finite. Terribly, terribly… Well, this is the most depressing hallucination I’ve ever had.

(ur Angels in America, av Tony Kushner)

Idag har jag AiA spelande i bakgrunden när jag jobbar. Finfint. Happy Friday och trevlig helg på er.

Kommentarer

 • Anne (June 18th, 2010 16:31)

  Vill bara tacka för boktipset (Culture of fear) som du skrev om en i kommentar på min blogg. Jag har nu lagt den i min “wish list” på amazon, verkar riktigt bra.
  Läste häromdagen i en tidning att 115 fall per år är rena bortrövandefall i USA (alltså bortrövanden där det är en främling som kidnappar barnet), det är ju ingenting och en så oerhört låg procentsiffra med tanke på att det finns runt 70-75 miljoner barn i åldern 0-17 år. Så….. hysterin och rädslan kring detta är ju helt klart inte riktigt proportionerlig till risken.


 • Anna (June 18th, 2010 16:45)

  Inga problem! Den boken är, trots den lite irriterande popvetenskapliga imagen, väldigt bra, delvis eftersom den tar upp *konsekvensproblem* som uppstår av felriktad rädsla, typ gamlingar som är så rädda att gå ut och bli rånade att de stannar hemma och blir undernärda och socialt utsatta. T.ex.


 • Lämna en kommentar

   *  *