Den accepterade rasismen

Jag tröstäter Nutella och försöker lugna ner mig; jag försöka åstadkomma något som iallfall liknar en sammanhängande text, vilket är inte helt lätt med tanke på hur mycket Twitterskrik och ilskna dödsakronymer jag hällt ur mig idag. Jag blir så trött. Jag orkar inte hålla på och vara sansad när folk är så otroligt jävla pissdumma och ignoranta att ord inte räcker till, jag orkar inte argumentera med verifierade idioter.

Om ni missade det så har Frankrike bestämt sig för att riva romska läger och specialutvisa romska invandrare. Nu är det inget problem i sig att utvisa illegala invandrare, men att Sarkozy väljer att rikta in sig på just romer är ingen tillfällighet. För det första, och den officiella anledningen, handlar det om ett uplopp efter att en romsk man blivit ihjälskuten av polis. För det andra är romer den i princip enda grupp i västvärlden gentemot vilken hat är helt accepterat. Naturligtvis har inte alla romer i Frankrike del i upploppet. Naturligtvis är det inte romskheten i sig som är propblemet, det handlar om utsatthet, om samhällsförakt, om anpassningsprobem från båda hållen. Problemet är att Sarkozy och resten av den franska regeringen ägnar sig åt instutionaliserad rasism. Igen. Och det var här någonstans i morse jag blev arg på Frankrike, re: hijablagen härom veckan. Men sen tog jag förnuftet till fånga och tänkte efter: Det handlar inte om Frankrike.

I april förra året  kastade nynazister i Tjeckien  in en molotovcocktail i ett romsk familj bostad och gav en tvåårig flicka så svåra brännskador att hon fick vårdas på sjukhus i över åtta månader.

Finland utvisar och tvångsomhändertar romska barn.

2008 drunknade två romska flickor , elva och tolv år gamla, utanför Neapel efter att folk vägrat rädda dem.

Romer diskrimineras regelbundet både i öst- och västeuropa, får inget jobb, får lägre lön, kallas invandrare i land de bott i i generationer… Och här blir jag trött. Här, där man enligt den så kallade politiska korrektheten (jag älskar politiskt korrekthet då jag tycker att det generellt sätt är jävligt bra att ta hänsyn till andra människor) inte får dra generella påståenden om någon etniskt grupp, kan folk fortfarande häva ur sig “zigenarna är tjuvar” UTAN ATT EN JÄVEL ANNAT ÄN DE MEST POLITISKT MEDVETNA HÖJER PÅ ÖGONBRYNEN. Nu blev jag upprörd igen. Men kom igen. Kan ni inte sluta vara så jävla omänskliga? Jag kan inte komma på något mer. Jag blir inte ens arg. Jag blir bara ledsen.

Eller nej.

Jag blir skitarg. jag blir så arg att jag inte vet vad jag ska ta vägen, för varje brott ovan, för varje sak på HRWs lista över hatbrott mot romer, står det stora medhållande massan. Sure, en nynazist kastade bomben, men vanliga människor försvarade honom. En vanlig kypare hävdar att etnicitetsregistering inte är rasism. Högerpartier i Östeuropa vinner tusentals röster på att hetsa mot romer. FUCKING TA ÅT ER. ALLIHOPA. I alla länder, för problemet är inte begränsat till ett ett enskilt land eller en enskild del av världen.

Men allvarligt, Sarkozy. När Amnesty säger åt sig att skärpa dig bör du kanske tänka efter ett ögonblick, ärthjärna?

Kommentarer

 • Erik (July 29th, 2010 22:52)

  Klassas det verkligen som rasism när Sarkozy utvisar _illegala_ invandrare, som dessutom inte skött sig? Det är inte direkt som att han drar landet genom en etisk rensning…


 • Anna (July 29th, 2010 23:10)

  Erik – Ja det gör det, då han gör ett specialfall av att det är just romska illegala invandrare som ska bort. Det är alltså inte en generell utvisning av alla illegala invandrare (och det finns naturligtvis europeiska, afrikanska och asiatiska sådana i Frankrike, troligtvis i större antal än romska), utan inriktad på en specifik etnicitet, och inte bara de som begått brott. Och då är det rasism. Det är ganska enkelt.


 • enligt O (July 30th, 2010 3:06)

  Håller med dig Anna, konstigt att det anses vara okej att ge sig på en folkgrupp som redan har så låg status. Antagligen är det därför…

  Arizona verkar fundera på luriga lagar också.

  Läser just Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. om Sverigedemokraterna och det är knappast något litet gulligt parti heller. Tyvärr sprider sig högerextrema ärthjärnor sig.


 • Emelie (July 30th, 2010 6:37)

  Jag hörde senast imorse på radio att Sverige romer utvisats pga “organiserat tiggeri”, vilket anses vara “ett oärligt sätt att försörja sej”. Vad tusan är det för formulering? Att tigga är inte brottsligt i Sverige och de utvisade hade uppehållstillstånd. Så vi är inte så himla duktiga, vi heller.


 • Anna (July 30th, 2010 8:18)

  O – Absolut. Och nej, Arizona är inte kloka de heller, men där blir idioterna iaf lite motsagda ibland.

  Emelie – Jag vet! På svenskt vis är vi lite mer blygsamma i vår outsägliga dumhet, men det blir ju inte bättre för det. Om nu det organiserade tiggeriet var ett sådant problem, varför då inte hjälpa individerna och straffa tiggerihalickarna, som man hade gjort om det gällt etniska svenskar? Gah. Eftersom de blev utvisade antar jag att de var från någon annanstans, men vad hade gjort om det varit svenskfödda romer? Man hisnar. Jävla människor.


 • Emelie (July 31st, 2010 10:48)

  De var tydligen från Rumänien, det kanske mest romanihatande landet i Europa. Efter vad jag såg där (visserligen 1998, men jag befarar att inte värst mycket har hänt sen dess) borde alla romer därifrån per definition ha asylskäl. Jag måste dock rätta mej. De hade inte uppehållstillstånd, men som EU-medborgare har de rätt att vistas i vilket EU-land som helst i upp till 3 månader utan att behöva arbeta eller studera.


 • Anna (July 31st, 2010 21:02)

  Em – Det är verkligen ace, att utvisa dem till Rumänien. Skitsmart. Och problemet med Billströms genompuckade uttalande (får jag slå honom på käften, får jag?) kvarstår. Jag menar, jag tycker inte det är en rimlig försörjning att vara migrationsminister om man är så genomoinformerad, ska han få sparken då? (well, i september kan man ju hoppas.) fast Sabuni sa iochförsig rimliga saker, dock utan någonsomhelst konsekvens – om “ett flertal EU-medlemsstater” beter sig inkorrekt ska vi kanske SLUTA utvisa människor dit. IDIOOOTER.


 • Emelie (August 1st, 2010 0:26)

  Nä, precis. Är det ett “ärligt sätt att försörja sej”? Sa Sabuni rimliga saker? Och jag missade det! Det känns som enda chansen…


 • Anna (August 1st, 2010 11:51)

 • Jenny (August 10th, 2010 21:40)

  Sarkozy heter egentligen Szarkozy och är ursprungligen ungrare. Ungrare hatar zigenare. Jag förstod varför när jag var i Ungern, men att utvisa samtliga borde utesluta Frankrike ur EU.


 • Hassan P. (August 21st, 2010 1:14)

  Jag håller med om att rasism mot romer är till viss del mer accepterad än “konventionell rasism”. Men att säga att det är “helt accepterat” motbevisas ju av att du bloggar om det och att många (inte alla) håller med dig.
  Den enda rasismen som är “helt accepterad” i Sverige är rasismen som kommer från invandrargrupper och riktas mot andra invandrargruppen, eftersom vissa ser dem som just det; invandrare. Dom glömmer bort att invandrare består utav masa olika etniciteter och inte bara är en homogen massa av “icke-vita”, vars inblandning i rasism endast består utav vitas rasism gentemot Dem.


 • Lämna en kommentar

   *  *