HJÃRNBLÖDNING

Jag skrev om rasismen mot romer för ett par veckor sedan. Om utvisningsbeslut, om brandbomber mot treåriga barn, om accepterade fördomar. Nu står det mer i DN, men jag orkar inte läsa, kan inte sitta och lipa på jobbet.

Fast jag hade ju inte tänkt på att EN sak duger romer till i det västerländska samhället: exotisering, gärna med hypersexuella drag. “Zigensk” får betyda passionerad, främmande, vild, vacker… ja, typ standardorientalism. Långa kjolar, mörkt hår och eldsken som tecken på både Annanhet och Tillgänglighet (i sig förmodligen en del av samma fenomen som när afroamerikanska kvinnor skildras som mer sexuella än de uppfattat “renare” vita kvinnorna; de har helt enkelt varit sexuellt villebråd i långt större omfattning.) Ni fattar. Man skulle ju kunna tro att vi kommit ifrån det år 2010, men nej, inte fan heller. Sminkmärket Illamasqua släpper sin höstkollektion The Art of Darkness i september, och en lookerna heter Queen of the Gypsies.

beat

MEN VAD I HELVETE. Så här ser bilden it, orkar ni inte kolla kan jag meddela att den föreställer en ljust mörkhyad kvinna med lockigt mörkt hår och någon slags silverslingor. Hon är klädd en röd bikiniliknande topp och en halvgenomskinlig kjol i rött och blått, i öronen sitter stora öronhängen, halsbanden är många och guldiga, det syns åtminstone en fotring, och antingen har hon tatueringar runt överarmarna eller tajta armband. Det enda ljuset på bilden verkar komma från en mångarmad guldljusstake bakom henne. Looken marknadsförs med följande ord: “No one can resist the Queen of the Gypsyies. This alluring temptress, famed for her seductive veiled dancing, knows how to use her art to get what she wants…”

Jag kan inte på rak arm komma på ett enda sätt jag kunde blivit mer äcklad. Exotisering är äcklig nog som den är, det kan varje ickevit kvinna jag känner vittna om, men tänk er att texten ovan handlat om en nationalitet med namn, säg japanskor. Då hade det funnits ett antal japanska organisationer som satt ner foten, lags press på, sett till att det blivit en diskussion. Att just romer valts handlar naturligtvis om kulturellt bagage, inte om gruppens utsatthet, men det gör det lite fegare, lite dummare, lite äckligare.

(förresten, Liploss Bitch, sminkbloggaren som lade en bitchfit och efter en helt vanlig C&D* från OPI och därmed bevisligen kan bli upprörd, tyckte inte det var så farligt för att hon “läser inte in samma saker som du i bilderna“.  Jag vet inte vad som är värst, att kampanjer som denna finns eller att folk inte bryr sig.)


* Har man som jag varit i fandom i tio har man liksom vant sig vid cease & desists.

Kommentarer

 • Maria (August 26th, 2010 12:39)

  Hur kan man inte se något kleggigt i den reklamen? Shit. Påminde mig om att det fanns något sånt där exotisera zigenare-stycke i Harlequin-boken jag just läste, måste leta upp det.


 • Helena/LipGloss Bitch (August 27th, 2010 0:13)

  Så det här handlar om mig nu? Att jag inte ser en bild på samma sätt som du betyder inte att jag inte tycker att förföljelsen av Romer är fruktansvärt. Du har tolkat in väldigt mycket i min korta kommentar som jag svarade dig med i min blogg igår.
  Du vet alldeles för lite om mig, min bakgrund och mina värderingar för att ta dig rätten att döma ut mig på det här sättet.


 • Jonna (August 27th, 2010 3:57)

  Obehagligt, minst!

  Till samma kategori tycker jag ocskå att Shakiras låt “Gypsy” från 2009 hör. Jag har hört den spelas en del på radio, men inte ett pip om hur det kan vara ok att spela en låt så fullproppad av stereotyper och fördomar offentligt – eller överhuvudtaget hur man kommer på att ge ut en sån låt i dag…


 • Anna (August 27th, 2010 8:26)

  Helena/LipGloss Bitch – Det är inte särkilt konstigt att du tycker att förföljerser av romer är hemskt – det tycker nog de flesta normalt funtande människor, och det antydde jag aldrig att du inte tyckte. Jag stör mig däremot på att du, som har en stor publik, bara tycker rerklamen är snygg och gullig, utan att överhuvudtaget tänka på vilken rasistisk eller sterotyp bild den förmedlar. Jag kan inte komma på vad cultural appropriation heter på svenska, men fan, look it up. Eller gå till http://www.tumblr.com/tagged/exotification och läs “A Message for Kerstin Martin, owner of gipsylife.com”, end tredjedel ner.


 • Helena/LipGlossBitch (August 27th, 2010 8:53)

  Jag såg ett sagoväsen i bilden, jag tyckte den var vacker – och nej, jag började inte tänka att det här är en kränkning av zigenare. Jag tror inte ens att jag tänkte gypsy=zigenare. Jag funderade inte mycket alls kring bilden, utan tyckte bara den var slående.
  Vad jag ser i en bild beror på beröringspunkter och sinnesstämning, vad jag inte ser i en bild kan naturligtvis bero på okunskap.
  Min svarskommentar till dig var ett kort konstaterande att nej, jag hade inte sett något upprörande i bilden. Utifrån det verkar du ha bestämt dig för att du vet precis vad som upprör mig och hur jag resonerar. Jag är kapabel att tänka ett steg vidare när jag blir uppmärksammad på hur andra kan se på saken. Tråkigt att du dömer ut människor du vet så ytterst lite om.


 • Anna (August 27th, 2010 9:08)

  Helena/LipGlossBitch – Jag fattar inte vad du menar med att jag dömer ut dig. Jag tycker att det är helt förkastligt att du bara vidarebefordrar bilden utan att öht tänka på vad den förmedlar, men jag gör inga som helst värderingar vad det gäller resten av din personlighet, då jag varken vet något om den eller bryr mig. Att jag nämnde OPI handlar snarast om att du bevisligen är förmögen att ha åsikter om vad sminkfabrikanter gör annat än att tillverka smink.


 • Bella (August 27th, 2010 10:05)

  Skriver du bara om romer, eller om afrikaner, afroamerikaner, iranier, irakier, bosnier, kosovoalbaner och alla andra “minoriteter” som far illa?
  Tycker nog du är alldeles otroligt överanalytisk här, eller enklare uttryckt: skittråkig.
  Att du bara inte kan se bilderna för vad det är: konst!
  Har du inte tänkt på att Illamaqua genom att släppa dessa bilder kanske VILL få folk att tänka?
  Tycker nog också att du faktiskt ger dig på Lipglossbitch i onödan, hon har ju inte på något sätt sagt att hon stöder rasismen mot romerna, även om hon inte är så “politiskt korrekt” som du och känner att hon behöver granska varje promobild och se något negativt bakom den.
  Hela världen är inte mot dig, lilla vännen.


 • Anna (August 27th, 2010 10:27)

  Bella- Det är ganska vanligt att hävda att ska man vara aktiv mot en orättvisa ska man vara mot alla, annars gills det inte. Det är bullshit. Ingen människa har tid eller ork att kämpa mot alla orättvis, och jag har bl.a. valt romernas situation. Det varit gör inte andra orättvisor mindre viktiga. Du får naturligtvis engagera dig för nordafrikaner eller mexikanska kvinnor i Juarez, det är jättebra. Om du tycker jag är skittråkig och politisk korrekt blir jag jätteglad, det finns en alldeles för tydlig tendens mot okritisk konsumtion av både produkter och media, eller konst för del delen (vi kan naturligtvis diskutera om en marknadsföringskampanj är konst – jag hävdar att den inte är det.) Och nej, det finns ingen tendens till kritik i Illamasquas reklam, och jag har inte heller hittat någon när jag letat genom deras material -allt, speciellt, texten, och speciellt tillsammans med grejerna de andra kommentarerna nämner ovan- pekar på helt vanligt exotisering. Vad det gäller LGP har jag redan sagt att jag fattar att hon är emot rasism mot romer, men att jag har oerhört svårt att fatta hur man bara kan reblogga bilder utan att analysera vad de vill säga först. Och du, ditt avslut är jävligt onödigt. Det här handlar knappat om mig, utan om en äcklig kulturell tendens. Om inte du kan acceptera att sminkfabrikanter gör fel är det knappast mitt problem.


 • Lämna en kommentar

   *  *