Ribbingkorrigeringar 1: Manspersoner och brudar

Jag stör mig otroligt på DNs hyfs- och stilexpert, före detta etikettexpert, Magdalena Ribbing. Eller, hon och hon, jag stör mig på att folk i allmänhet tycker att hon är bra. Varför? En mängd självklarheter, som att man ska erbjuda säten till äldre och rörelsehindrade och att det är osmart att vara otrevlig, blandas med ren idioti. Jag har skrivit om det innan, men nu får det en egen kategori: ribbingkorrigeringar.

Igår hade en blivande brudtärna skrivit och frågat om det går att ha manliga vänner på möhippa. Bruden vill det, men brevskrivaren gillart inte. Ej heller Ribbing, som gnäller om bortskämda modääärna brudpar innan hon avslutar med praktfuckmeningen: “Eller strunta i vad bruden tycker och låt henne vara sur på den traditionella möhippan.” Hela eländet kan du hitta här.

Mitt svar:
Till brevskrivaren: Du är dum i huvudet. Nej, allvarligt. Jag tycker synd om bruden som har dig som vän, och för hennes skull hoppas jag nästan att du följer Ribbings råd så att bruden börjar hata dig och säger upp bekantskapen, för en människa som hellre skriver till en tidningstant än lyssnar till hur en barndomsvän vill ha det runt  sitt eget bröllop förtjänar inga vänner. Men så här ska du göra: inse att det traditionella namnet “möhippa”  kan följa med ut ur artonhundratalet utan att man plockar med vita särkar, farväl till oskulden (tex har förmodligen alla på festen, inkl. bruden, knullat innan) och ungdomsbekantskapen (ni ska väl inte sluta umgås för att hon gifter sig) och annat jävla trams. Din vän gifter sig. Bjud hennes vänner av alla kön (och anta INTE att hennes manliga vänner vare sig känner eller umgås med hennes blivande man) för att fira henne, undvik fåniga lekar, och plocka ur pinnen ur röven.

Till Ribbing: Allvarligt? ALLVARLIGT? Du vill att brevskrivarens vän ska ha en otrevlig jävla fest som hon minns med irritation och fasa för resten av livet? Utan typ halva sin vänskapskrets? Du förstår, efter femtiotalets slut har det blivit vanligt att män och kvinnor umgås utan att vilja ligga med varandra. Det kallas att vara kompisar. Bruden är uppenbarligen intelligentare än  sin vän, och vill umgås med sina vänner som en del av  bröllopsfestligheterna. Det är okej. Ingen kommer att dö. Ingen kommer att svimma. Det behövs inget doftsalt. Traditioner förändras, ofta till det bättre.

Kommentarer

 • Technicolor (November 4th, 2010 22:14)

  Men herrejävlar, hon menar alltså att det är fel att bruden själv ska få ha åsikter om sin fest? Och att det är viktigare att det är traditionellt än att bruden blir glad? Allvarligt? Vad är det här för könsapartheidtänk?


 • Peppe (November 5th, 2010 0:03)

  hon måste ju skämta eller så är det DN som håller på med nåt slags socialt experiment. den här frågan är väl inte splitterny, jag vill minnas att jag läste den för en tid sedan och skrattade. och du har rätt, jag vet inte vad som är värre: ribbings svar eller den så kallade vännen.


 • Jenny (November 11th, 2010 2:12)

  Fantastiskt. Jag älskar förstå-sig-påare som ska säga vad som är rätt och fel… särskilt när de är fullkomligt inskränkta och t o m har fel!

  Fast jag förstår att tärnan frågar… folk tänker ju inte så mycket. :)


 • Lämna en kommentar

   *  *