Dag 11 – Dina syskon

Jag har inte syskon, det gör ju inte den här texten lättare att skriva, direkt.

Men dårå. Då jag börjar närma mig åldern då alla skaffar glin helt urskiljningslöst, hör jag det ofta resoneras att man måste skaffa syskon till sin första unge. Ensambarn, heter det, blir egocentriska, egoistiska, asociala, bortskämda små grisar som ingen någonsin, någonsin kommer gilla och vars liv år tomma och i total avsaknad av kamratskap. Nu är jag ganska egocentrisk och inte särskilt social, men jag är ganska säker på att det inte har med min brist på syskon att göra då jag varit dagisbarn sen jag var två och fått rikliga doser av andra ungar. När jag var yngre (upp till tonåren) var jag faktiskt riktigt social och skaffade vänner snabbt på varenda semesterort och resa, vilket barn med syskon kanske inte gör då de redan har varandra att leka med.

Men angående det där med bortskämd, visst, med vissa mått kanske. Inte så att mina föräldrar curlade mig, utan att jag kunde göra saker jag ville mer än mina kompisar med tre syskon fick. Jag kunde åka på ridläger när min kompis inte fick, för även om hennes föräldrar hade råd att skicka henna hade de inte råd att göra likvärdiga saker med hennes syskon också. Och det måste var rättvist. Just det fanatiska rättvisetänkandet såg jag alltid hos mina vänner när jag var lite – ju fler syskon och ju närmre i ålder desto mer  fanatiskt. Hos min granne var man tvungen att vara försiktig och spara åtminstone en glasspinne (i samma smak!) om vi fick en hans storasyster var hos en kompis, för kom hon hem och fick reda på att vi fick när hon inte fick gick det hus i helvete. Ärligt talat har det varit skönt att slippa allt konkurrerande. Sen kanske det inte är världens bästa ide att ha ensambarn hemma tills de börjar skolan, men eftersom jag som sagt gått på dagis sen jag var två har det inte varit något mina föräldrar oroat sig över.

Till sist skulle jag vilja tackla vad som verkar vara en vanlig uppfattning, nämligen att syskon alltid hjälper varandra senare i livet. Visst är det en möjlighet, men knappast en garanti. För alla jämnåriga syskon som bor i samma stad och fikar en gång i veckan finns det de som är som min kollega, som fick en sådan överdos av sina systrar i tonåren att de inte kan umgås mer än lite, lite i taget utan att gräla. Eller som min mamma och moster, som visserligen kommer mycket väl överens, men bor i olika länder (min moster flyttade till Tyskland på sjuttiotalet) och därför inte kunde dela uppgifter när mina morföräldrar blev gamla och dog. De fick inte ens barn samtidigt, mina kusiner är nio resp. tolv år äldre än mig.  Eller som min svärmors syster, som inte är klok på något enda ställe och bor i en husvagn i New Mexico och vränger ur pengar ur deras gamla blinda mamma… (resten av familjen pratar inte så mycket om henne, av förklarliga själ.) Syskon är bara personer som råkar ha samma föräldrar, de har inte någon automatisk samarbetsfunktion.

Hepp.

Kommentarer

 • Petra (February 3rd, 2011 2:48)

  Jag har två syskon och i min familj har det stenhårda mottot alltid varit “I den här familjen har vi inte millimeterrättvisa”…


 • peppe (February 6th, 2011 10:48)

  tack! SOM jag uppskattar det här inlägget. tack!


 • Anna (February 6th, 2011 19:00)

  Petra – Hur funkade det då? Alltså, jag menar inte “hur blev resultatet” (jag är av åsikten att de flesta av oss blir hyfsade männoskor uppfostran till trots) utan gick det överhuvudtaget? Eller blev det massvis med avundsjuka ändå.

  Peppe – Jag tänkte lite på dig när jag skrev det :) Glad att jag kan hjälpa till.


 • Eva (February 10th, 2011 12:00)

  Intressant läsning. Min man är ensambarn och önskade sig syskon som barn. Jag har två syskon. På vissa plan är jag mer bortskämd än min man (jag var ju yngst, juh!), men ekonomiskt har han kanske fått dyrare grejer som barn. Visst blir man påverkad av sina syskon, men det är ju på gott och ont. Folk måste ju göra det som passar dem bäst. Att skaffa barn/syskon är ju inget man ska göra för att man “måste” utan för att man vill…


 • […] Dag 11 – Dina syskon- Tänkvärt av Anna om syskonrelationer. Kontentan är egentligen att blod inte är tjockare än vatten. Inte heller någon garanti för något. […]


 • Lämna en kommentar

   *  *