Avdelningen puckade idéer, eller: Hur kan ni tycka att en American Gods-teveserie är en bra idé ?

Enligt flera källor är Neil Gaimans fantastika American Gods på god väg att bli HBO-serie. Alla bara: yay. Alla är glada. Bokhororna är glada. Jag sitter här och undrar om folk tappat förståndet helt; att göra en teveserie av American Gods är en urusel idé . Urusel. Förutom det enkla faktum att boken är fantastiskt och att allting alltid tappar lite i översättning till ett annat medium tänker jag lägga fram följande anledningar:

– En stor del av AGs plot och charm bygger på att den är i textform. Plottwisten i och med att Shadow inser kopplingen mellan Low Key Lyesmith/Loki Lie-smith funkar enbart i text, den är förstörd t.o.m som ljudbok. Dessutom finns mycket bokens dynamik i skillnaden mellan det kala, grovhuggna språket i Shadows historia och de mer poetiska Coming to America-mellanspelen (som förresten består till 95% av information som knappast kan ges i dialogform.)

– Lauras halvdödhet, hur skildrar man den på ett troligt sätt utan att det blir zombiegore alt löjligt av alltihop?

– Så mycket av den mytologiska aspekten handlar om vardag som slår över i magi (Laura, jämför Zorya Polunochnaya med hennes systrar, karusellen, Yggdrasil, allt annat, osv.) som inte kan skildras ordentligt med jordiska medel. Utan text då.

-Kanske viktigtast: HBO blir mer och mer en ursäkt att klämma in så mycket knull man bara kan i ett entimmesavsnitt bara för att man undslipper den annars alltid närvarande amerikanska censuren. Io9 has en bra jämförelse mellan True Blood och A Game of Thrones här. Hur mycket sexas det i AG? Ente möe, som man skulle säga i Småland.

Säger vi det? Vi säger det.

Kommentarer

 • Medelklassman (April 27th, 2011 13:42)

  Men vilket bra inlägg. Det blir en follow på den här bloggen.


 • Emmas Bokhylla (May 3rd, 2011 2:42)

  Du har helt ratt, det kommer att bli valdigt svart att fa ihop det snyggt/trovardigt och risken ar att man blir alldeles besviken i onodan. Men samtidigt…anledningen till tt jag tycker att det ar en bra idé ar helt enkelt for att jag vill ha mer AG, fast da skall det ju helst vara bra ocksa. Kan man bestalla det innan, tack? Och utan besvikelser?


 • survivinginsweden (May 3rd, 2011 12:45)

  Usch, nej tack. Some books just work better as books – I love reading Neil Gaiman and I love listening to his audiobooks – but I seriously hope they don’t make AG into an HBO show. Some things are just better left up to the imagination – even in this day and age.

  Meh


 • Lämna en kommentar

   *  *