Inkompetens

Micke skrev om svårigheten att få reda på hur T-Mobiles abonnemang fungerande när han var i New York, vilket påminde mig om den avgrundsdjupa inkompetens som råder på många ställen, speciellt i handeln, i det här landet. Anställda som inte vet var saker finns, som inte vet vad saker är, som inte vet om saker finns, var de är, hur mycket de skulle kosta och var de skulle finnas om de fanns… Eftersom just inkompetens är en mina absolut rödaste skynken blir det mycket ilska; den första bloggexplosionen kom 2007, om en mataffärsanställd som inte visste vad chutney var. Inte så att svenska Icatanter är kryddguruer och kundkontaktsexperter, men de brukar iallafall kunna peka en till kryddhyllan om man frågar efter persilja.

Annars är de värsta ställena byggvaruhusen och Fred Meyer. Fred Meyer är lite som Ica Maxi eller Coop Forum; de har mat och elektronik och textil och lite möbler och växter och pappersmaterial och målarfärg och… mycket. Även: personal som inte vet någonting. Alls. En gång hittade vi en repkrok att hänga gardinersnörena i så att katterna inte har ihjäl sig/varandra medelst hängning, och när vi några veckor senare ville ha en till hade de möblerat om. Personalen? Personalen på färg- och byggavdelningen? Visste inte ens vad en repkrok var. Vi fick köpa på internet.

Grejen är att man alltid drar sig för att fråga personalen, eftersom man vet att de är dummare än en död get, så man letar som en galning på alla möjliga ställen. Sen ger man upp och måste fråga, och var gör de? Vet de vad som finns? Nej. Letar de i datorn då? Nej. Istället utspelar sig följande:

På Fred Meyer:
Jag: Ursäkta, har nu en tapetborse?
Färgansvarig personal: Vad är det?
Jag: (förklarar)
Personalkuk: Det vet jag inte, har du tittat vid målarverktygen?

På Home Depot, ett byggvaruhus:
Jag: ursäkta, har ni tapetklister?
Färgansvarig personal: Jag vet inte, du menar sånt man sätter upp tapeter med?
Jag: …ja.
Dumfittan: Nej, men vi ska titta härborta.
Jag: (dödar mig själv)
Kukfitthuvud: Nuskavise… här borde det vara.
Jag: Jo, jag har letat i hela den här hyllan. Och den och den här och, tja, överallt.
Pissidioten: Men här är ju något.
Jag: Det är lösningsmedel för tapetborttagning.
Grissfittan: Ojdå.
Jag: Jo.
Kärringjäveln: Men den här då. Nej, det var visst färg.
Jag: (sepukku)

Grejen är att det här ALLTID händer. Gångerna jag hittar det jag ville ha med hjälp av en kunnig personen är så få att jag minns dem direkt. Ofta består deras enda hjälp av att de luskar ut vilken avdelning grejen borde vara i och med lite tur, och om ingen har möblerat om de senaste veckorna, pekar i rätt riktning.

Jag fattar att det inte är roligt att jobba i handeln. Jag gör det. Men fan, jag prauade på varuhus i högstadiet och lärde mig mer om sortimentet på två veckor än vad de här människorna kan om sin egen avdelning. Visst har jag varit med om personal som inte hittat saker i Sverige med, men aldrig har ointresset och inkompetensen varit i avgrundsdjup. Man har hittar en annan personal, eller en avdelningschef, eller letat i datorn. Vete fan vad det beror på (personalgenomströmning? Dålig lön?) med det är fan helt olidligt. Och jag blir lika trött varje gång. Men det går ju fan inte att undvika butikspersonal i all evighet.

Kommentarer

  • Jenny (June 13th, 2011 15:05)

    Ett ord. HAHAHAHAhAhAHAHahahahHAHAHAHA!!


  • Lämna en kommentar

     *  *