Nämen om vi skulle blir lite förbannade

Saker som gör mig vansinning, del 872: veteskapsdissare.

Eller, det handlar inte ens om det, det handlar om grundlösa hippieantagande människor som slentriannixar allt, vare sig det handlar om s.k. kommersialism eller läkarvetenskap. T.ex.:

– När underbaraclara slutade färga håret när hon blev med barn. Trots att det inte finns några belagda kopplingar mellan hårfärg (använd på rätt sätt då, jag antar att det skulle vara skadligt att t.ex. äta den) och, well, några som helst effekter på foster. För ni vet de farliga kemmmekaaaarlieeerna.

– På samma tema: no-pooarna. Alltså, att inte använda shampo funkar för en del människor. Men jepparna nöjer sig inte. De ska prångt ge sig på att frälsa världen. Newsflash: det funkar inte för alla. Vi har olika biologi, och en del människors hår och kropp luktar illa och blir smutsig utan tvål (hur mycket kroppen än “vänjer sig”; Mary Roachs Packing for Mars har ett intressant kapitel om hygien.)
Två bloggare som skriver skitbra om sk. naturliga metoder och kemikalier: Finslipad (som iofs verkar ha lite lustiga åsikter om självförtroende vs. skönhetsvård) och Fifty Scents.

– Lite annat tema: en text jag läste för hundra år sedan av Stefan Sundström om när hans partner skulle föda deras första barn och det verkade som hennes bäcken var för smalt. Läkarna ville röntga och kanske kejsarsnitta om det behövdes. Men nej, de hade hört att det här med röntgen vart inge bra (full disclosure: röntgen av foster är inget bra alls, det är förknippat med mycktet högre cancerrisk än motsvarande på vuxna, det är bla därför man ultraljudar, men det handlade alltså om EN röntgenbild på färdigbakad bäbis) och allt gick bra. Av det drog han slutsatsen att man ska inte pilla så mycket på naturliga processer.
…Sen kom spökena av de miljontals kvinnor och barn som skulle klarar livhanken med adekvat läkarvård och spöade honom gul och blå. VAD I HELVETE. GUBBJÄVEL. Jag hatar anekdotiska bevis.

– Antivaxxers i allmänhet. Älskar att man på min nya arbetsplats kräver årligt influensavaccinering och bevis på MPR-vaccinering och vattkoppsskydd (en del av en sjukhusorganisation.)

– Folk (en bekant till oss) som tycker att man ska vara snällare i debatten med de hjärnlösa, livsfarliga idioterna i den amerikanska religiösa högern. “För annars lyssnar de inte.” Eh, de kommer aldrig lyssna, men jag vill att andra människor fattar hur farliga och verklighetsfrånvända de här människorna är.

Kommentarer

 • Amanda (August 25th, 2011 23:13)

  Ja!! Allt ovan +1! Det galnaste argumentet av nopooare jag gar hört är att de “inte vill ha kemikalier på kroppen” och sen i samma mening “man kan ha bikarbonat!”.

  Jag har min egna pet peeve: homeopati, som stör mig till vansinnets gräns.


 • Lattermild (August 26th, 2011 0:17)

  Enig. I alt. Og i Amandas hat for homeopati. Usj.


 • Maria (September 5th, 2011 7:17)

  Jag kan bli så trött på folk som har “sett ljuset” och inte kan hålla käft om det. Typ antikemikaliefolk, lchf:are, menskoppsanvändare m.fl. grupper som kan bli sådär jobbiga.

  Det såklart kul att de har hittat något som funkar bra för dem och det är klart att man vill berätta om något bra, men det här sättet att hela tiden oombett missionera om det, som vissa gör, är sjukt störigt.


 • Ika (September 5th, 2011 14:35)

  Jag tar åt mig lite här eftersom jag slutat med schampo, börjat med menskopp, lusläser innehållsförteckningarna på kosmetika och försöker undvika antibiotika i det längsta. (Bland mycket annat.)

  Jo, jag fattar att folk som sett ljuset och hela tiden pratar om det är irriterande, och att det kan ha lite motsatt effekt. Jag pratar inte menskopp med alla kvinnor jag möter – men nog med de flesta av mina vänner. Jag är medveten om att det kanske inte kan fungera optimalt för alla, men för mig har det varit en sån revolutionerande upptäckt att jag åtminstone vill bidra till att andra kvinnor känner till att den finns, att den är en möjlighet. Att den öht kan vara något man väljer eller väljer bort.

  om folk känner till alternativen och ändå väljer bort dem är det ju en annan sak. ibland kan jag tycka att man väljer fel på ren idioti, men det brukar jag inte säga åt folk. Det är liksom inte så konstruktivt. Jag kan himla med ögonen när jag kommer hem istället. :)


 • Anna (September 5th, 2011 14:56)

  Amanda & Lattermild – AHMEN JA! Orkar inte en tänka på det. Den sortens stollar är det dock något färre av här, vanligen verkar det som USA = religiösa stollar och Sverige = new agestollar.

  Maria: ja! Tyck vad de vill, men sluta sprid ljuset bara.

  Ika – Allså menskopp är en annan sak, lite, är inte i sig skadligt och dyker oftast bara upp i relevanta diskussioner (aka folk pratat mensskydd.) Men skulle du börja prata om dem när vi pratar om purjolök eller konstmuseer i New York skulle jag hata dig lite. Sen handlar mitt inlägg inte bara om folk som Sett Ljuset, utan mer om dem de Sett Ljuset, blivit tillsagda av en utbildad person med trovärdig information och auktoritet på ämnet att det faktiskt bara är en trettiowattslampa och att de kommer skada ögonen om de fortsätter stirra in i den, men likväl envisas med att både stirra och sprida sitt jävla budskap.


 • Lämna en kommentar

   *  *