Sylt- och chokladkakor, NU MED BILDER

Lång historia kort: jag gillar fönsterkakor. Jag gillar inte mandel i kakor, och hittade därför inget recept på linzer cookies jag gillade. Jag ville inte betala fyra dollar för en kaka på Gelatiamo, så jag hittade det här receptetet på fejk-jammy dodgers och trixade lite med det. Jammie dodgers ska göras med slät sylt; hallon eller plommon (pga engelsk smak är konstig) men jag gillar fröig sylt och jag gillar choklad och hasselnöt. Själva degen stal jag rakt av fast använde veganskt margarin (är resten vegansk? nej. Men iallafall.) Receptet kommer här med omutifallatt det försvinner från orginalsiten.

OTROLIGT stort recept. Blir ca miljoner kakor.

Amerikanska mått:

2 cups (900g) lättsaltat smör el margarin
1 cup (2.37 dl)  farinsocker, packa hårt
1 cup (2.37 dl) socker
2 ägg
7 1/2 cups (18dl) mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/4 cup (0.6 dl) mjölk
1 msk vaniljextrakt. eller vaniljsocker kanske då.

Fyllningar:

1 burk hallonsylt (om rinnig; även 1tsk potatismjöl och 1 tsk vatten)

10oz (ca 300g) mörk choklad i bitar
100g hasselnötter
2dl vispgrädde

Rör rumsvarmt mattfett krämigt. Blanda i sockret, sedan ägget. I en annan skål, blanda i de torra ingredienserna. Rör ner dem i sockerägget växelvis med lite mjölk. Den blir tungt som fan. När allt är ihopblandat, kyl i kylskåp i ca en timme. Eller över natten.

Under tiden kan man fixa med sylten om den rinner för mycket; blanda vatten och potatismjöl slätt, värm sylten på spisen i en gryta, blanda i potatismjölvatten och rör tills det tjocknar.

Nu till kakorna: kavla ut degen i fjärdedelar mellan två bakplåtspapper tills ca 3-4 mm. Skär ut lika delar rundlar och ringar, eller om du inte har ringformer, gör alla rundlar ock skär ur mitten av hälften med en mindre form eller för hand.

 

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10min. Beror lite på ugnen, ha koll. För hälften av de som ska bli bottnar, ta ut dem efter halva tiden, bred på sylt, och sätt tillbaka dem och grädda klart. Resten gräddar som vanligt.

Låt svalna på galler. Innan sylten stelnar, sätt ihop den hälften som ska bli syltkakor.

Chokladhasselnötskräm:


Rosta hassennötterna i en stekpanna under konstant rörelse. Lägg dem sedan direkt i en lätt fuktat handduk, ånga i någon minut. Gnugga tills de flesta av skalen trillat av.  Grattis, du har nu ett sjukt skräpigt kök. Kör nötterna i matberedare till den först blir ett pulver, sedan ett nötsmör.


Lägg chokladen i en värmesäker skål. Värm grädden på spisen tills den sjuder. Häll över chokladen, låt stå i ca 5 min. Rör sedan ihop till en slät smet, och blanda sen in hasselnöten. Kyl tills krämen är bredbar snarare än rinnande.

Bred chokladen över den andra hälften bottnar, lägg på överdelarna. KLART!

 

Lämna en kommentar

 *  *