Höstbokspepp

Jag har kört på någon slags utilitarietsprincip under sommaren. Eller, tja, jag körde reread-June och läste om en massa bra, men det kommer man inte jättelångt med, så jag har läst jobbböcker. Böcker om design, användarvänlighet, psykologi och beteendevetskap och fan och hans moster och ja, det är sjukt intressant och bra på alla vis. Men det har blivit lite gammalt nu. Jag känner mig, för första gången på länge, sugen på skönlitteratur. I lagom mängd, naturligtvis. För roligt ska vi inte ha det.

Förra helgen hade jag semester. Jag var och hälsade på mycket saknade vänner i Arkansas och när vi inte pratade halva natten, tittade på superhjältefilmer, bakade, eller bildgooglade vackra engelsmän i tweedkavajer, var vi i bokhandlar. Jag hittade äntligen en kopia av Umberto Ecos Foucaults pendel som går att läsa (alla tidigare försök har dödats av att bokjäveln vanligtvis väger två kilo) och har beställt hem en kultromman från sextiotalet. Mycket nöjd. Jag ser fram emot att läsa båda.

hostbocker

Jeanette Wintersons nya roman, som redan finns i Sverige p.g.a. Storbritannien ligger närmre, kommer den tjugofemte september här. Winterson var i Seattle när hennes självbiografiska kom ut, jag fick reda på detta TVÅ TIMMAR EFTER att det inträffat. Jag var bitter. Jag är fortfarande bitter. Men ska läsa The Daylight Gate och förhoppningsvis bli glad igen. Men alltså fan.

Nu hyser jag inga som helst illusioner om hur denna så kallade läshöst ska se ut. Jag var att jag inte kommer att sitta med filt och en kopp te, eftersom jag inte gillar te och eftersom filtar är kattmagneter och katter gillar te och ja, jag har aldrig tid. Men jag vet att med mörker kommer lite lägre krav på att ta mig utomhus, så ett gäng böcker borde jag väl klara. Kanske. Annars får jag väl se fram emot det berg av svenska böcker jag tänker plocka hem i jul.

(fanfanfan jag tror jag tappat bort Alien Phenomenology)

Kommentarer

 • enligt O (September 16th, 2012 14:54)

  Kanske kan vi mötas kring Winterson, men jag vågar nästan inte pröva… ;)


 • Anna (September 16th, 2012 15:01)

  @enligt O:
  Hehe, hennes Apelsiner är ju väldigt samtida. Och Passionen. Ingen av dem är mina favoriter, men hon skriver aldrig ILLA, hon har ett fruktansvärt vackert språk. Skulle jag välja en favorit skulle det vara Lighthousekeeping eller The Powerbook. Eller novellsamligen The World and Other Places. Hon skriver aldrig egentligen genre, förutom i Weight, men den var så pass ogenre att den blev dissad av scififörfattare. Det är bara ofta väldigt drömskt och blandningar av dåtid och nutid i hennes böcker.


 • Lämna en kommentar

   *  *