22 futtiga böcker 2013

Jag har varit väldigt on-off med läsandet i år; 90% av böckerna nedan är lästa under sammanlagt 2 veckor i början på maj och i slutet av december, under sverigevistelse och julhelg. Tydligen läser jag är jag reser eller är ledig numera?

Iallafall.

1. Ja till Liv! av Liv Strömquist
Ja, det tog mig  så länge. Jag var i sverige i maj, okej? I vilket fall, mycket mindre rolig än Prins Charles känsla. Mindre flyt. Mindre poäng. Serier.

The-Daylight-Gate2. The Daylight Gate av Jeanette Winterson
Mitt problem är att jag älskar när Winterson skriver halvmagiskt med queera inslag. Wintersons problem är att hon fått för sig att hon ska skriva annorlunda, och då går det sådär. Men! Halvägs in blir det fantastik och queerhet igen, så det löste sig. Dock en av de texter av Winterson som jag gillar minst. Historisk roman/fantasyskräck.

3. Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling
Jag hade väntat i åratal (bokstavligen) på att få läsa den här såatteh. Men den var fin! Även liggandes på en träbänk på Landvetter medan hanjaglevermed sov. YA.

4. The Complete Works of Wllm Shkspr av Jess Winfield et al.
Jag vet inte? Jag gillade dock när de listade alla filmversioner, den listan skulle hållas uppdaterad och finnas någonstans på internet för när man vill ha koll på vilken version av En midsommarnattsdröm man ska se. Humoristisk facklitt.

5. Eld av Mats Strandberg och Sara B Elfgren
Hotellnatt som skulle ägnas åt sovande gick till Engelsfors istället. Mitt ända klagomål är att det fanns för många detaljer som inte var med i Cirkeln, och att alla vuxna som sysslar med magi inte pratar som folk, utan som textremsan under amerikanska scifiskurkar. Annars mycket entusiastisk! YA/fantasy.

6. Berättelser från Engelsfors av Mats Strandberg och Sara B Elfgren
Är inte säker på att någon såg rätt ut. Annars plus här med. Caveat ovan. Serier/fantasy.

7. Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
Mer bra ungdomslitt, inköpt efter att jag inte kunde få tag på Det är så logiskt… Jag vet inte hur en bok kan vara njutbar när man helst vill lyfta huvudpersonen i nackskinnet och skrika på ungjäveln tills hon vet hut, men det kan den uppenbarligen.  YA.

8. Lilla stjärna av John Ajvide Lindvist
Den av Ajvides böcker jag gillar minst, mest pga brist av information. Eller kanske också för att den frångår det mönster med a- och b-plot… men nej. Jag vill veta vad Theres är för något, hur hon funkar. Men aja. Poäng för brutalvåld får den iallafall, tyvärr så brutalt att jag förlorar inlevelsen. skräck.

tellthewolves9. Tell the Wolves I’m Home av Carol Rifka Brunt
Kan jag bara skrivs utropstecken? Förmodligen en av bästa böcker jag läst öht, om June som är fjorton på åttiotalet och vars morbror just dött i AIDS och vars syster är fruktansvärt elak. Så fint berättad, så bra June som inte är tonårsstörig än (se nr. 7 ovan). Jag har vänner med syskon de inte har så bra relation med, de kände igen sig i systraskapet i boken. Själv fattar jag inte hur man alls står ut med en person som beter sig så vidrigt, men aja. Finns vidriga oförlåtbara personer i boken och fina bra med. YA/skönlitt.

10. The Fault in Our Stars av John Green
Om tjej med cancer. Sa hon, lite kort. Inte för att det inte är bra, men jag läste den precis efter Tell the Wolves…, och då bleknar allt lite. Jag gillar att huvudpersonen försöker vara bitter men inte klarar det så bra. Har lite blandade känslor om Augustus, bloggetariatet verkar antingen skifta åt ååguuud, dreamy-hållet eller ogudtabort skönakillen-hållet. Men jag vet som sagt inte. YA.

11. Star Trek Into Darkness av Alan Dean Foster
Bokifieringen av filmen. Helt poänglöst faktiskt. Science fiction.

12. Ebert’s Little Movie Glossary av Roger Ebert
Tänk TVTropes innan internet. Mycker rolig alfabetisk lista över klicheer i filmer. Extra credit: när Simon Pegg och Edgar Wright skrev Hot Fuzz använde de den här boken som guide och hade som mål att få med så många som möjligt. Filmvetskapslulz.

13. Warbreaker av Brandon Sanderson
Bokklubbsbok. En av de där böckerna som man minns som bra pga slutade bra. De sista femtio sidorna var toppen. Tyvärr var de första tvåhundrafemtio inte det, och tog över två månader av ytterst motvillig läsning att ta sig igenom. Episk fantasy.

14. Hyperbole and A Half av Allie Brosh
Fantastiskt roliga serier om att t.ex. vara liten och vilja ha tårta mer än livet själv, om en mycket dum hund, eller om att vara deprimerad. Jag har läst Broshs blogg i flera år, serierna passar lite bättre på internet, men är trots allt bland det roligaste som någonsin skrivits i seriefrom. Serier.

night-film15. Night Film av Marisha Pessl
Ytterligare en bok jag läst för att jag gillar författarens tidiare – Pessls debut Special Topics in Calamity Physics var en ungdromroman med litteratursnobbsporrtendenser. Night Film är en mysterieroman med skräckvibbar. Problemet är att jag inte pallar huvudpersonen. Jag fattar inte varför kvinnliga författare skiver manliga protagonister till att börja med – har vi inte nog med sådana – men jag kan inte hålla på honom pga orkar inte. Dålig förälder, jobbig person, ingen ryggrad. Som sagt, orkar inte. Krim/skräck.

16-17 Harry Potter and the Philosophers Stone och Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling
Omläs i ljuboksform. Ja, omläs räknas numera på min lista. Upptäckte att ettan var både roligare och mer realistisk otäck än de andra böckerna, och att jag faktiskt gillar Harry innan han blir jock och emotonåring. Barn/fantasy.

18-20. Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut av Jan Guilliou
Omläs igen. Älskar Folk Som Målmedvetet Bygger Civilisation. Mitt knark. Jag har ingen värdighet. Historisk skönlitt.

21. Medieval Underpants av Susanne Alleyn
Alleyn har samlat ihop ett gäng vanliga fel författare (och redaktörer) av historiska romaner gör och sedan delat upp dem i temade kapitel. Iden är bra, de generella reglerna är bra (forska mera, lita inte på annan skönlitt), men mycket i utförandet blir bajs pga a) hon verkar inte tänka alls i kapitlet om språk. Om författaren måste skriva autentiskt för tidsperioden skulle det bli helt omöjligt att både skriva och läsa. doet Because linguistic development. b) Alleyn har attitydproblem. Hon verkar mer intresserad av att säga “kolla vad x gjorde i den här boken, lolvadumhonä” än att fixa problemet – och hon nämner inte med ett ord att bättre historieundervisning i grunskolan skulle hjälpa enormt. Historia.

22. The Design of Everyday Things av Normal A. Donald  
UX-klassiker om mestadels dålig vardagsdesign, den fick upp folks ögon för hur opraktiskt, ickeuntuitivt och allmänt kasst designade vanliga grejer som spisar, kylskåp och bilradior var, och gjorde mycket åt att lösa problemet. Det näst bästa är när Donald (boken är rätt gammal) efterlysen en elektronisk kalender som kan skicka saker till hans dator, eller kanske ännu bättre såhär dagen när google köpte Nest, hävdar att hemmet aldrig kommer bli helt uppkopplat för hur ska man gränssnitta det? Design/facklitt.

Lämna en kommentar

 *  *