Bokbloggkalendern, lucka 3-5

Har varit sjukt upptaget. Till den grad att jag i går morse satt och grät på jobbet på morgonen. Sen lugnade det ner sig.

 

MEN! Nu är det helg, och jag har tid. Eller, agg, det är en kvart kvar på den femte. RÄCERFART!

3) En trilogi
Men alltså. Jag är fantasyläsare. Eller var. ALLT är trilogier. Jag gillar Guy Gavriel Kays Fionavars vävnad, tex (rolig felöversättning för övrigt).  (Offerträdet, Den brinnande stenen, Son av ljus och mörker.) Tolkien ngt mindre. Men. Grejen. Trologi är ett trevligt format. En inledning, en jättebra mörk mittendel när allt ser ut att gå åt helvete, och så en del där det förhoppningsvis klarar upp en del. Tropey as fuck. I love it.

4) Översättningar
Ge hit tvållådan! Okej! Jag skriver på tid här så det blir kortkortkort: ni som säger att man inte ska läsa på t.ex. engelska p.g.a. man missar nyanser: hur i helvete har ni tänkt att man ska lära sig se de nyanserna då? Osmos?
(inom parentes hamnar jag även ibland i den underliga situationen att jag läser svenska böcker på engelska. Ibland p.g.a. pengar då det kostar tio miljoner pengar att frakta böcker…

(nej vänta nu måste jag posta innan det blir midnatt)

… och ibland för att jag läser om böcker jag läst på svenska innan till t.ex. för bokklubbar. Min bokklubb läste Cirkeln och typ alla ogillade den. IDEK.

5) Serietidningar
Jag känner att jag läser in lite annat i titeln än te.x. Johanna på bokhora. I min värld betyder inte serier galago och smarta politiska serier, utan snarare Marvel och DC (kanske dark horse and lite indieserier också), som man köper i speciella butiker. Just i utvecklingen runt geek girl culture har det blivit ett jävla tjat om att tjejer också läser serier, också har pull lists. Men. Alltså. Jag kan vara nörd utan pull list. Jag har naturligtvis läst klassikerna i genren; Sandman, V för vendetta, Watchmen osv. Men jag pallar egentligen inte formatet. Pallar inte pratbubblor. Pallar inte BÅDE läsa och kolla bilder samtidigt. Pallar inte att vänta på nästa del. Pallar inte eviga retcons och invecklingar. Sen har serier en tradition av sjukt konstiga kvinnobilder, se t.ex. Escher Girls för mer info om det.
Samtidigt älskar jag filmatiseringar, MCU (marvel cinematic universe) är typ min favoritgrej, för att de tvingats stryka ut alla veck och liksom utvinna kärnan av historierna. Och jag hatar vanligtvis filmatiseringar.

Hepp.

Kommentarer