Bokbloggarkalendern: lucka 15

15: Bokorganisering. Sortera efter författare, ämne, färg, annat?

Mina skönlitterära böcker, som bor i vardagsrummet, är färgsorterade. Bokhora länkar till någon som förfasar sig över vidrigheten i detta, men för att försvara mitt val illusterar jag här hur min bokhittarprocess går till:

– Vad heter den nu? American Gods. Vem har skrivit den? justja, [neilgaiman*], var börjar efternamnsdelen? Gaiman. Vilken bokstav är det? G. Var kommer det i alfabetet? abcdefg… Okej. Var är den här delen av hyllan. L. J. Kommer det innan eller efter G? abcdefg. Okej. Gå bakåt…

alt

– American Gods. Den är mörkblå. Här.

Snygg blir det med, böckerna slutar vara ett sammelsurium som skapar kaos och ger ett mycket mer enhetligt intryck.

I facklitten i arbetskattrummen blir det dock inte färgsortering med en gång. Först ämnesområde. Vi har: mytologi & psykologi, filosofi, allmän samhällsvetenskap, feminism & genusforskning, popkultursstudier, metaböcker (författarbiografier, typografi och bokbindning), kokböcker och design. Inom varje ämne har jag sedan färgsorterat för att få någon slags ordning i intrycket. Funkar bra.

Kommentarer

 • Nettan /the road so far (December 16th, 2014 7:55)

  Är imponerad alla som färgsortera sina böcker då det alltid ser sådär coolt och modernt ut.

  Dock så är jag på tok för traditionalist och lite av en struktur-nörd, så tanken på att inte använda bokstavsordning blir lätt lite ångestladdat,
  Hur i all värld skall jag hitta boken, författare, nej där fanns den inte, vilket omslag hade den upplagan jag köpte, nej vänta del två var inte blå, vilken färg hade den nu igen…

  Ja du ser för min hjärna så blir det totalt kaos :D
  Men snyggt är det


 • Lämna en kommentar

   *  *