Bokbloggarkalendern, lucka 16-20

16: Den längsta serien du läst
Ehhh. Förmodligen Deverry av Katharine Kerr. Egentligen är det inte en vanlig bokserie, utan en samling av av serier. Vänta ska vi se hur många av titlar jag kan komma ihåg utan att tjuvkolla: Silverdolken, Safirringen, Draktronen, Häxvargen, Alvblodet, Korptider, Storkonungen, Järtecken. eh. Tappade ordningen där, det ska vara:

 • Silverdolken
 • Safirringen
 • Draktronen
 • Häxvargen
 • Alvblodet
 • Järtecken
 • Hökvingar
 • Korptider
 • Storkonungen
 • Blodsfränder
 • Elddraken
 • Guldfalken

.. och sen tre till som aldrig blev översätta. Femton totalt. Med lätt fyrahundra sidor stycket på svenska. Gud vad jag älskade den serien. Fallet från den kärleken har kommit gradvis, inledningsvis med insikten att den första kvartetten har en rejäl del problematiska inslag. Sen lyckades Kerr alienera en rejäl del av sina fans med udda beteende runt 2010, bl.a. kallade hon folk som tittade på teveserier fantasilösa och oförmögna till kreativt tänkande, dessutom lyckades hon förolämpa mig personligen, jag kommer inte ihåg exakt om vad. Vänta lite, jag googlar.  DETTA. Den sista spiken i kistan kom när sista boken, The Silver Mage, var… asdålig. Alltså, höjdpunken var när någon vid ett tillfälle uppfann stigbyglarna. Vidare var det så många lösa trådar att jag blev vansinnig. Vilka var bäverjepparna och varifrån kom de? Vad var det som var så speciellt med Domnalls son? Varför var alverna osympatiska som aset? Såna grejer.
Men. Samtidigt. Jag kommer alltid älska Carra. Jag kommer alltid älska Jill. Jag kommer alltid älska Rhodry. Jag kommer alltid vilja slå Rhodry hårt i ansiktet.

17: Textning av film eller tv, vad har du för relation till det?
Alltså, jag tror att svenskar många gånger använder textning av engelska som en helt onödig krycka. Prova att stänga av nästa gång och lyssna ordentligt istället. Sen retar det mig till vansinne när amerikaner sätter igång textning av brittisk media.

18: Läser du eböcker? På vilken platform i så fall? Varför/inte?
Eh. lite. Våra bokklubbsböcker om de inte finns på bibblan. Alla mina gamla fic av Minisinoo (de är romaner.) På telefon, i lite olika appar.  Annars inte, mest för att jag inte gillar att inte ha ett fysikt objekt att äga, och seattles bibblas eboksutlångingssystem suger apröv.

19: En bok med ett icke-mänskligt djur som huvudperson/berättare
Eh.

eh.

Vet ej. Det är ju inte som om jag skrev den här kalendern eller… eh…
20: Noveller! Ja, nej? Favoriter?
Ja? Jag läser inte jättemycker noveller, men gillar novellsamlingar+. Favoritberättelser är The Constable of Abal av Kelly Link (från Pretty Monsters), Fleur de Feu or Bite-me-not av Tanith Lee, How to Talk to Girls at Parties av Neil Gaiman, och den om troll i John Ajvide Lindqvists Pappersväggar. Gräns?

Lämna en kommentar

 *  *